40e editie van de Heineken Regatta: vier dagen regatta's en intense feesten!

0

Het gordijn viel op de 40e editie van de Sint Maarten Heineken Regatta afgelopen zondag. Bijna 150 zeilboten, waaronder verschillende multihulls, namen deel aan vier zeer intense racedagen. De X-402, Myxy, uit Groot-Brittannië werd uitgeroepen tot de best presterende boot van deze jubileumeditie.

Manager van het toeristenbureau van Sint Maarten May Ling Chun overhandigde de Sint Maarten Cup aan James Barker en de bemanning voor het domineren van Groep 5 van de Caribbean Sailing Association. Myxy leidde de eerste race met Absolute Properties, een J 30 uit Antigua en won de andere evenementen. In het Regatta Village in Princess Port de Plaisance werden talloze prijzen uitgereikt.

Regisseur Chun reikte ook de Columbus Cup voor Beste Bareboat uit aan Maguy-Baltics 1, winnaar van Bareboat 3.

• uitslagen in de verschillende categorieën:

CSA Oceaanracen 1

"Dit jaar was een zeer competitieve race", zei een van de oprichters van de regatta, Robbie Ferron. In de categorie CSA Ocean Racing, die zeven Volvo I Love Poland-coureurs omvatte, eindigden een Volvo 70 en Grace O'Malley het regattapeil met een gelijk aantal punten.

De Franse boot Palanad, een klasse 40, begon langzaam met een tweede plaats in de eerste race en een derde in de tweede. Palanad pakte de eerste plaats in de volgende vier races om de klasse te winnen.

CSA Sportboot 1

Voormalig St. Maarten Yacht Club commodore Ian Hop Ross behaalde de eerste plaats in CSA Sportboat 1 met zijn Melges 32 Kick 'em Jenny 2. Taz d'Antigua eindigde als tweede.

De CSA Waterboat 2

Team Island Water World, bestuurd door Frits Bus, begon ook langzaam aan de regatta. De Melges 24 registreren drie tweede plaatsen voordat ze in de laatste vier races strijden om de klasse te winnen.

FKG met Andrea Scarabelli eindigde als tweede en Island Water World 2, nog een Melges 24 werd derde.

CSA-1

Fra Diavolo, een Mylius 60 onder Italiaanse vlag, won de CSA 1. Umiko, een Swan 80 uit Groot-Brittannië, eindigde als tweede.

CSA-2

Scarlet Oyster startte de regatta met de eerste drie plaatsen. De Oyster 48 van Ross Applebey werd vervolgens derde, tweede, eerste en uiteindelijk tweede om de klasse te winnen met slechts één punt voorsprong. Duantless, een Beneteau First 47.7 eindigde als tweede.

CSA-3

Spike, een J111 en Liquid, een J 122 eindigden de regatta op gelijke punten in CSA 3. Touch2Play Racing eindigde als derde.

CSA-4

Solstice, de J 105 uit de Verenigde Staten won CSA 4. Solstice begon ook langzaam met de tweede en vierde plaats.

De bemanning van Jordan Mindich zette vervolgens drie eerste en twee tweede plaatsen vast voor de overwinning. Sang Neuf, een J 109, eindigde als tweede en een punt achter de derde, Maelia CERAC Antilles.

CSA-5

Myxy won de CSA 5. Avanti Hanse 43 uit de Verenigde Staten eindigde als tweede.

Catamaran 1

Arawak won multihull 1 met één punt. De tweede plaats ging naar Ineffable, een Rapido 60 trimaran.

De toespraak van de klas was de Franse trimaran Ultim 'Emotion 2. De speedster van Antoine Rabaste vloog over het eiland in minder dan 2 uur en 45 minuten en 48 seconden om te eindigen met bijna 50 minuten voorsprong op iedereen.

Catamaran 2

Ian Martin won met zijn Leopard 45, Spellbound, de hoogste eer in klasse 2 multihulls. De Leopard 50 La Novia eindigde als tweede.

Rompboot 1

Eric Stallings die met Kadans-Heinefish zeilde, won Bareboat 1 op een SO 509.

Rompboot 2

Duco Kriele op Safran-Noor (d) Mannen en OC 46 won de Bareboat 2 met slechts één punt voorsprong op het enige punt van Maxim Nemchenko op Ananda SO 46.

Rompboot 3

Christian Heinritz op Maguy, een OC 45 maakte een bijna perfecte regatta. Het team behaalde vijf eerste plaatsen en een tweede. Voormalig St. Yarten Yacht Club commodore Tom Pas racete op een OC 45, Tonic III, en werd 13e in de klasse.

Rompboot 4

Dmytro Pototskyi op een Sun Odyssey 519 won Bareboat 4 met de eerste vier plaatsen  en twee seconden.

Island Time

Jason Calianos won de Island Time, ook wel bekend als de Fun Class. Aan boord van een Bavaria Cruiser 45, Parceira, heeft het team de verschillende regatta's schitterend beheerd.

Norbert Hoessermann op een Hanse 470 eindigde als tweede. Robbie Ferron op Bunglebird, een Nonsuch 33 eindigde als vierde.

12 meter

Drie 12 meter streden ook in hun eigen klasse. Stars and Stripes behaalde de eerste plaats en werden gevolgd door Canada II en True North IV.  _AF