Zwemmen / Carifta Games: een mooie oogst van gouden medailles voor Saint-Martin!

0

Barbados was gastheer van de Carifta Games (Caribbean Games) van 16-20 april. Achttien federaties en 257 Caribische zwemmers waren aanwezig, waaronder de Saint-Martin-delegatie, die zich onderscheidde dankzij Joey Schvartz Arnaud, gouden medaillewinnaar in de leeftijdsgroep 11-12 jaar!

Het eiland Saint-Martin, vertegenwoordigd door Sacha Gibbs, Matias Piazza, Joey Schvartz Arnaud en Saphir Thomas, was voor het eerst aanwezig op de Carifta Games, de zwemmers waren eerder verbonden aan de Nederlandse delegatie van Sint Maarten en Guadeloupe.

Deze vier zwemmers komen allemaal uit de Carib Swim Team-structuur waar ze van jongs af aan werden getraind.

Voor zijn allereerste deelname en met slechts 4 zwemmers, schitterde Saint-Martin met zijn resultaten, als het kleinste land waar het 13e van de 18 eindigde.

Joey Schvartz Arnaud valt op met een titel van Caribisch kampioen in de leeftijdsgroep 11-12 dankzij zijn 4 gouden medailles (200 NL, 400 NL, 200 wisselslag, 4 wisselslag) en zijn zilveren medaille in 400 schoolslag.

Hij kwalificeerde zich voor alle finales van zijn races en won ook de speciale prijs op de Kaaimaneilanden ter ere van Landon Von Kanel, die in 200 ook de 400 meter en de 1996 meter had gewonnen.

Dankzij zijn prestaties kwalificeert Joey zich voor de volgende Franse kampioenschappen die in juli in Pau zullen plaatsvinden.

Matias Piazza van zijn kant voltooide een prachtige race in open water waar hij de bronzen medaille won op de 5 km in 1u08.37. In de zwemrace eindigde hij als 4e in de 200 4N en behaalde verschillende 5e en 7e plaatsen in de finale waar hij zich kwalificeerde.

Tot slot moesten Saphir Thomas en Sacha Gibbs dit jaar strijden tegen oudere concurrenten, wat het hen niet gemakkelijk maakte. Sacha had een geweldige wedstrijd in de zeer competitieve 15+ categorie, Saphir plaatste zich voor meerdere finales en werd ondanks haar jonge leeftijd 5e op de 50 rugslag.

Het team wil graag de collectiviteit van St-Martin, de prefectuur van St-Martin / St Barthélemy, Super U, de lolo van Grand-Case "Au Coin des Amis" en alle mensen bedanken die dit geweldige avontuur mogelijk hebben gemaakt.

Het eiland heeft eens te meer bewezen dat het ondanks zijn kleine formaat zeer goede atleten kan voortbrengen! _AF